Böcek ile Mücadele Yöntemleri

FİZİKSEL MÜCADELE

Kapan konulması, kovuculardan faydalanma, çöplerin ortadan kaldırılması, su birikintilerinin temizlenmesi, pencerelere tel kafes, cibinlik, kapı altlarına eşik, bina deliklerinin kapatılması, fayans, duvar ve kapı pervazları gibi yerlerdeki çatlakların kapatılması, lağım ızgaralarının sağlam olması, gıdaların muhafaza altına alınması gibi haşerenin yaşam bölgelerine girişini, beslenme ve barınmasını önleyici tedbirlerdir ki çok önemli ve kalıcı önlemlerdir. Böcek Bilimciye sorarsanız sizi rahatsız eden haşereye yönelik daha geniş tedbirleri açıklayacaktır.

BİYOLOJİK MÜCADELE

Su birikintilerine larva yiyen balık, sineklerin üreme yeteneğini bozan formülasyonlar atma gibi tedbirlerdir.

KİMYASAL MÜCADELE (İLAÇLAMA)

Dört şekilde yapılabilir:

1-Üreme alanlarına larvasit uygulaması

Özellikle karasinek ve sivrisineklerin ürediği yere yumurta ve larvalarını (kurtçuk) öldüren larvasit etkili ilaçlar atarak üremeyi durdurmaktadır, en etkili yöntemdir. İlacın cinsine ve vasata göre bunlar 10 gün ile 3 ay kadar üremeyi durdurur. Çöplükler, gübrelikler ve su birikintilerinde, foseptik ve kanalizasyonlarda çok başarılı bir şekilde mevsimi boyunca periyodik olarak uygulanır. Burada en son teknik olan böcek gelişim düzenleyiciler tercih edilmelidir.

2-Dinlenme ve barınma alanlarına yapılan kalıcı etkili uygulamaları

Spreyleme halinde satıhlara kalıcı etkisi 1-2 ay devam eden ilaçlar metrekareye belli dozda düşecek şekilde atılır. Ancak 15-20 gün süre zarfında silinmelidir. Zaman içinde ergin böceklerle yumurtasından çıkan yavrular ilaçla temas ederek tamamı yok olur. Dikkatli ve dozunda atmak gerekir yoksa kısa zamanda bağışıklık gelişir ve ilaç etki etmez hale gelir. Yanlış uygulamalar başarısızlık sebebidir.

3-Hacimsel mücadele

Karasinek ve sivrisinek gibi uçan haşerelerin yoğunluğunu düşürmek için açık saha uygulamalarıdır. İki ayrı şekilde yapılır.

-Termal Fog (Sıcak Sisleme): Motorlu makinelerle bu sistem için üretilmiş etkili ilacı mazotla karıştırıp sıcak duman içinde ilacın belli süre havada asılı kalarak uçan haşerelerin yoğunluğunu düşürmede kullanılır. Ancak uygulayan personelin mutlak eğitimli olması gerekmektedir.

-ULV (Soğuk Sisleme): Motorlu makinelerle kalıcı veya ani etkili, havada buharlaşan tipte ilaçları su ile seyrelterek atma işlemidir. Geniş ve malzeme yığılı kapalı bölgelerde ve bazı açık alanlarda uygulanır.

4-Jel ve yemlerle mücadele

Jel yemlerin özel tabancasıyla hamamböceği mücadelesinde kullanılmasıdır. Kimyasal etkisi ve hiçbir riski yoktur mekânı boşaltma ve hazırlık gerektirmez Etkisi uzun,kalıcı ve kesindir.

Yemler, kemirgen kontrolünde çok kullanılır bunlara Rodentisit adı verilir. Mumblok, palet, taneli ve macun halindeki zehirli yemlerdir. Herhangi birini farenin barındığı, yuvalandığı yerlere koyarak mücadele edilir. Sürekli ve %100 başarı istenirse “İSTASYON SİSTEMİ”nin kurulması en doğru yoldur.

Eğer konutunuz, apartmanınız, işyeriniz yani kısacası yaşadığınız ortam haşereler tarafından istila edilmiş ve siz de bu sorunu profesyonel yöntemlerle, profesyonel bir pest kontrol (ilaçlama) servisi ile çözmek isterseniz bir çok kilit noktaya dikkat edilmelidir.

Dikkate alınması gereken genel prensipler ve aşağıda değindiğimiz problem çözüm anahtarları sizi en kolay yoldan çözüme götürecektir.


ÖNCEKİ SAYFA